Restauracja Silvia, Gliwice

Restauracja Silvia, Gliwice

O Restauracja Silvia

Podobno nie samym jedzeniem człowiek żyje, dlatego też właściciele dwupoziomowej restauracji w centrum Gliwic postanowili urozmaicić swoje menu o własny browar. Nic dziwnego zatem, że wystrój lokalu nawiązuje do miejsc, w których warzy się piwo. Postawiono na gustowną, lecz nie przesadzoną elegancję, wnętrze wypełniono sprzętem do produkcji złocistego trunku, podkreślono je ciekawym oświetleniem, a na stołach położono obrusy w biało-czerwoną kratkę. Zasiadając w jednym z wielkich foteli, można poczuć się nieco jak w wykwintnej restauracji w Bawarii.

Największą atrakcją restauracji, która mieści się hotelu Silvia, jest własny minibrowar. Piwowarem jest tam Michał Grossmann, który na scenie piwowarskiej był jednym z pionierów. Lata temu sprowadzał do Polski pierwsze brewkity, a w 1998 roku postanowił uwarzyć swoje pierwsze domowe piwo. Po 10 latach zdobywania doświadczenia został głównym piwowarem w gdańskiej Brovarnii, skąd pod koniec 2010 roku przeniósł się do Gliwic. Dzięki temu, odwiedzając Restaurację Silvia, można skosztować 4 gatunków piwa niepasteryzowanego, które produkowane jest wyłącznie z wody, słodu, drożdży i chmielu.

Restauracja może się poszczycić również świetnym jedzeniem. Stawia na kuchnię polską i europejską, co widoczne jest w bogatym menu. Podaje się tu m.in. plastry soczystej gruszki na rukoli, przegrzebki na tostach z mozzarellą, rukolą i sosem z pokruszonych pomidorów, świeżo przyrządzone ryby: sandacza, doradę, czy pstrąga. Ucztą dla zmysłów może okazać się kaczy filet w sosie śliwkowo-jabłkowym czy też marynowana w winie polędwica wieprzowa w sosie cherry z kopytkami i bukietem sałat. Nie brakuje oczywiście przekąsek do piwa, lekkich sałatek i wybitnych deserów.