
Kilka lat temu Nick Andrews, blogujący miłośnik kotletów, powziął noworoczne postanowienie: żadnego mięsa przez miesiąc. Tęskniąc za burgerami, przetestował na sobie przepis na bezmięsną alternatywę z bakłażanem i serem halloumi w rolach głównych. Jeśli chcesz poeksperymentować z roślinną kuchnią albo zadowolić gości, którzy są wegetarianami, koniecznie wypróbuj ten pomysł.
Przepis na 4 porcje
Składniki

- 4 miękkie pszenne bułki
- 1 duży bakłażan
- 2 dojrzałe pomidory na gałązce lub np. bawole serce (najlepiej bio)
- 1 opakowanie sera halloumi (250-350 g)
- zielone pesto z bazylii
- oregano
- ocet balsamiczny
- oliwa z oliwek
- sałata rzymska
- majonez
Przygotowanie

Połącz w misce oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, oregano, sól i pieprz. Energicznie wymieszaj.
Pokrój bakłażana w krążki (ok. 1 cm) i włóż je do miski, by zostały dokładnie pokryte oliwą.
Halloumi pokrój w kawałki (ok. 1 cm), a następnie wytnij z nich kółka za pomocą foremki do wycinania ciastek lub przy użyciu kubka.
Rozgrzej płytę lub grillową patelnię do średniej temperatury i połóż na niej plastry bakłażana. Smaż ok. 4–6 minut z każdej strony. Nie ruszaj, dopóki nie będzie można bezpiecznie ich obrócić.
Ułóż na tej samej patelni plastry halloumi i podsmażaj przez około 2 minuty z każdej strony – to sprawi, że na miękkim i soczystym serze pojawią się złote nitki.

W czasie, gdy bakłażan i halloumi się smażą, podpiecz wewnętrzną stronę bułek, posmaruj majonezem i przykryj dużymi kawałkami sałaty. Ułóż liście tak, by wystawały poza krawędzie bułki.
Kiedy bakłażan i halloumi są gotowe, zdejmij je z grilla i połóż na pokrytej sałatą bułce. Przykryj plastrem pomidora, dorzuć na górę solidną łyżkę pesto i zabieraj się za jedzenie.

Burgery z bakłażana mają głęboki, balsamiczny, ziołowy smak, a w słone halloumi można porządnie się wgryźć. Najlepiej smakują popijane naturalną lemoniadą.
Powodzenia z wegetariańskimi eksperymentami w kuchni!
Czytaj Więcej