Menu główne Otwórz menu wyszukiwania

Przewodnik po Winach: Degustacja, Rodzaje, Ceny i Więcej

23 lip 2018

Wino potrafi onieśmielać. Kult snobizmu wokół niego jest tak wszechobecny w popkulturze, że możesz mieć poczucie, że potrzebujesz przewodnika po winach nawet tylko po to, by wejść do lokalnej winiarni. Tak naprawdę cały ten niepokój jest wyłącznie w twojej głowie! Kieliszek wina może wydawać się równie nieskomplikowany jak skoki narciarskie, jeśli tylko zapoznasz się z niewielką ilością informacji.

Zamiast męczyć się nad doborem słownictwa próbując opisać chardonnay czy panikować, gdy zdasz sobie sprawę, że nie masz pojęcia, czym w ogóle jest carménère - weź głęboki oddech! Nasz mały przewodnik po winach odpowie na wszystkie twoje palące pytania dotyczące parowania wina a nawet jego cen, co zapewni ci wzrost pewności siebie, której w tym temacie potrzebujesz.

NAJBARDZIEJ ZNANE RODZAJE WINA

Istnieje wiele rodzajów wina, ale to garść z nich należy do tych najbardziej znanych, dlatego poniżej wszystko dokładnie opisaliśmy:

Rodzaj Wina

Białe czy Czerwone?

Najbardziej Znane Regiony Pochodzenia

Nuty Smakowe

Cabernet Sauvignon

Czerwone

Bordeaux, Toskania, Hrabstwo Sonoma

Przez roślinne i miętowe po konfiturę

Merlot

Czerwone

Bordeaux, Dolina Napa, Dolina Centralna Chile

Głębokie z nutą śliwki i czarnej porzeczki

Pinor Noir

Czerwone

Burgundia, Dolina Willamette; Oregon, Walker Bay, Afryka Południowa

Owocowe z dominującymi nutami wiśni, maliny, truskawki i czarnej porzeczki

Chardonnay

Białe

Burgundia;  Wzgórze Adelaide, Australia; Środkowe Wybrzeże Kalifornii

Przez cytrusowe i rześkie po maślane i dębowe

Sauvignon Blanc

Białe

Bordeaux; Afryka Południowa; Marlborough, Nowa Zelandia

Limonka, zielone jabłko i kwiatowe nuty brzoskwini

Riesling

Białe

Dolina Renu, Niemcy;  Dolina Clare, Australia; Finger Lakes, Nowy Jork

Rześkie, cytrusowe, często słodkie lub półsłodkie

Różowe

Różowe

Prowansja, Francja; Rioja, Hiszpania; Hrabstwo Sonoma, Kalifornia

Czerwone owoce, melon, rabarbar (różnią się w zależności od regionu i odmiany winogron)

Musujące

Białe lub różowe

Francja (Szampan); Hiszpania (Cava); Portugalia (Espumante)

Przez rześkie i wytrawne po delikatne i słodkie (różnią się w zależności od regionu i odmiany winogron)

DOBÓR WINA DO POTRAW


Komponując wino z jedzeniem weź pod uwagę trzy podstawowe rzeczy: danie, z którym je łączysz, główne smaki potrawy i osobiste preferencje. Zazwyczaj wina musujące i różowe łączą się z przystawkami, białe z owocami morza, czerwone z czerwonym mięsem, a wina deserowe… jak sama nazwa wskazuje - ze słodkościami. Poniżej kilka dodatkowych wskazówek, które pomogą Ci podjąć decyzję:

  • Słodsze i słabsze procentowo wina (np. Riesling, zinfandel) dobierz do pikantnych potraw by zrównoważyć poziom ostrości.
  • Przy lżejszym mięsie jak wieprzowina czy kurczak dopasuj wino do sosu (na przykład pełne, głębokie czerwone wino połącz z sosem barbecue, a chardonnay z lekkim sosem z pora).
  • Jeśli masz wątpliwości, zawsze opieraj wybór na tym, co lubisz; nie wybieraj znienawidzonego Malbeca tylko dlatego, że dobrze komponuje się z daniem!

ILE POWINNA KOSZTOWAĆ BUTELKA DOBREGO WINA?


Ceny win mogą się różnić, ale optymalny koszt dla przeciętnego miłośnika tego trunku to około 20-30 zł. Oczywiście można znaleźć wino tańsze, które pokochasz równie mocno, ale będzie to trudniejsze.

  • Wielu ekspertów jest zdania, że nie powinno się płacić za butelkę więcej niż 50 zł, ponieważ bardziej prawdopodobne będzie, że zapłacisz za prestiż etykiety czy regionu pochodzenia niż za samą jakość.
  • Oszczędź nawet więcej kupując oferty na degustację wina czy kurs konesera

JAKIE SĄ NAJBARDZIEJ ZNANE TERMINY DEGUSTACYJNE?


Terminy degustacyjne mogą się różnić i nie musisz czuć się zobowiązany, by się ich sztywno trzymać, jednak znajomość kilku może pomóc właściwie określić twoje ulubione wino. Poniżej znajdziesz najbardziej znane terminy:

  • Gładkie: żadna nuta smakowa (kwaśność, słodkość, itp.) nie przeważa
  • Maślane: bogata, kremowa konsystencja
  • Rześkie: orzeźwiająco kwasowe - jak dobre, soczyste jabłko
  • Wytrawne: przeciwieństwo słodkiego w terminologii wina
  • Konfitura: bogaty owocowy smak, często bez cierpkiego posmaku związanego z taniną
  • Dębowe: nuty dębowej beczki a także aromaty wanilii lub gałki muszkatołowej
  • Pieprzowe: mocny aromat smaków pieprzu czy cynamonu (jak w winie malbec czy syrah)