
Brak pomysłu na szybki obiad? Sprawdź przepis na fasolkę po bretońsku, jakiej dotąd nie znałeś.
Składniki:
1 puszka pokrojonych pomidorów
1 puszka fasoli cannellini
2 łyżki stołowe ketchupu
3 łyżki stołowe sosu tabasco
1 ząbek zmiażdżonego czosnku
1 łyżka stołowa miodu
1 łyżeczka sproszkowanego chilli
szczypta płatków chilli
czarny pieprz do przyprawienia
Sposób przygotowania:
Zmiażdżony czosnek należy zrumienić na patelni z olejem. Uważaj, aby czosnek się nie przypalił. Następnie dodaj pomidory z puszki, fasolę cannellini, ketchup, sos tabasco i miód. Gotuj wszystko powoli, często mieszając. Pod koniec dodaj sproszkowane chilli wraz z płatkami. Podgrzewaj jeszcze przez 10 minut, co jakiś czas mieszając, aby potrawa nie przywarła do patelni. Kiedy danie będzie gotowe, dopraw je do smaku czarnym pieprzem.
Podanie:
Danie będzie idealne jako przystawka podana na toście lub z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. Bez problemu można ją mrozić oraz podgrzewać w mikrofalówce.

Czytaj Więcej