Wyróżniki
Le Cedre: najstarsza, oryginalna libańska restauracja w Polsce Wielka uczta: przystawki ciepłe i zimne, dania główne i dodatki 2 lokalizacje: Śródmieście lub Praga
Komentarze klientów Groupon
O tej ofercie
Choć Bliski Wschód wcale nie jest blisko, to poznanie jego bogatej w aromaty i kolorowej kuchni nie oznacza dalekich podróży. Bliskie spotkanie z libańskimi smakami gwarantuje odwiedzenie restauracji Le Cedre z dzisiejszym grouponem. Oferta Libańska uczta w 1 z 5 opcji 1 119 zł zamiast 220 zł na 10daniową ucztę dla 2 osób, 2 189 zł zamiast 330 zł za 15daniową ucztę dla 2 osób, 3 319 zł zamiast 630 zł za 15daniową ucztę dla 4 osób, 4 440 zł zamiast 930 zł za 15daniową ucztę dla 6 osób, 5 599 zł zamiast 1230 zł za 15daniową ucztę dla 8 osób. 10daniowa uczta • Zimne zakąski 1. Hommous puree z cieciorki z sosem sezamowym 2. Moutabbal pasta z pieczonych bakłażanów z sosem sezamowym 3. Mdardara ryż i soczewica z prażoną cebulą 4. Hommous Beiruty Hommous z pomidorami, natką i cebulą 5. Labneh libański biały domowy ser kremowy • Gorące zakąski 6. Shourbat Addas zupa z soczewicy 7. Arayes mięso mielone w chlebie libańskim z rusztu 8. Hommous z shawarmą z kurczaka • Dania główne 9. Shish Taouk szaszłyk z kurczaka 10. Kofta Halabijeh szaszłyk z mielonego mięsa baraniego • Dodatki Ryż orientalny Warzywa grillowane Sos szefa kuchni harrisa, pomidory, cebula Toum krem czosnkowy 15daniowa uczta • Zimne zakąski 1. Hommous puree z cieciorki z sosem sezamowym 2. Moutabbal pasta z pieczonych bakłażanów z sosem sezamowym 3. Labneh libański biały domowy ser kremowy 4. Shanklish domowy ser libański na ostro, pomidory, cebula, natka 5. Tabbouleh sałatka z natki pietruszki 6. Hommous Beiruty hommous z pomidorami, natką i cebulą 7. Shmandar czerwone buraki z cytryną i oliwa z oliwek 8. Kofta Nayeh libański tatar z natką i cebula polany oliwą 9. Fasolia bil Zeit biała fasolka, pomidory, cebula i oliwa • Gorące zakąski 10. Shourbat Addas zupa z soczewicy 11. Hommous z shawarmą z kurczaka 12. Kallaj Jebneh ser w chlebie libańskim z rusztu 13. Kasbeh wątróbka smażona w sosie czosnkowym • Dania główne 14. Shish Taouk szaszłyk z kurczaka 15. Kofta Halabijeh szaszłyk z mielonego mięsa baraniego • Dodatki Ryż orientalny Warzywa grillowane Sos szefa kuchni harrisa, pomidory, cebula Toum krem czosnkowy • Deser Baklawa typowy deser libański, delikatne kruche ciasto nadziewane mielonymi orzeszkami, polane syropem różanym, posypane pistacjami. Le Cedre Kuchnia libańska słynie z ponad 100 odmian przystawek, tzw. mezzah. Podczas wizyty w Le Cedre spróbować można zatem przystawek zarówno ciepłych, jak i zimnych, takich jak słynna pasta z ciecierzycy czy duszone kawałki kurczaka z warzywami w towarzystwie pity. Istotną cechą kuchni libańskiej jest prostota – połączenie kilku nieskomplikowanych składników. Jednak całą esencją potraw są odpowiednio dobrane przyprawy, królują więc świeże zioła, m.in. kolendra i mięta. Z dań głównych można spróbować Shish Taouk – szaszłyków z kurczaka bądź Mehchi Malfouf – gołąbków z białej kapusty nadziewanych mięsem. Nie brakuje również dodatków ryżu, warzyw i aromatycznych sosów. Dostępne lokalizacje Al. Solidarności 84, 03402 Warszawa, tel. 22 670 11 66 Al. Solidarności 61, 01003 Warszawa, tel. 22 81 88 999