Menu główne Otwórz menu wyszukiwania

Zestaw pomysłów na idealne piknikowe potrawy

AUTOR: | 28 lip 2017

Trudno wyobrazić sobie kogoś, kto nie lubi pikników. Przecież to szansa na skosztowanie pysznego jedzenia, sposób na spędzenie czasu z rodziną i przyjaciółmi, a także możliwość przebywania na świeżym powietrzu i cieszenia się piękną pogodą. Aha, czy nie zapomnieliśmy wspomnieć jedzenia?

Oczywiście istnieją piknikowe wpadki, których nie jesteśmy zwyczajnie w stanie przewidzieć, włączając w to niespodziewane opady deszczu lub pszczoły, które nie potrafią zrozumieć, że ciasto nie jest ich własnością. To, jak się przygotujesz i co ze sobą zabierzesz, może uświetnić spotkanie lub, wręcz przeciwnie, doszczętnie je zniszczyć. Mając to na uwadze, przebrnęliśmy krok po kroku przez wszystkie kategorie kulinarne, komponując listę pomysłów oraz potraw, dzięki którym Twój kosz piknikowy będzie doskonały.

Sałatka

Unikaj zielonych warzyw liściastych oraz kremowych sosów
Sałatka przychodzi nam do głowy zwykle jako pierwsza. Przecież jest idealną przystawką, serwowaną przed daniem głównym. Jeśli jednak zdecydujesz się zabrać na piknik najzwyklejszą sałatkę warzywną, sytuacja może wymknąć się spod kontroli. Zielone warzywa więdną, a kremowe sosy szybko tracą świeżość. Co więcej, jedzenie sałatki z plastikowego pojemnika może stanowić nie lada wyzwanie.

W zastępstwie sałaty lub szpinaku warto użyć czegoś bardziej konkretnego, na przykład ziaren zbóż. Dzięki temu potrawę dowieziemy na miejsce w dobrym stanie, a następnie już tylko ją wymieszamy. W kwestii dressingu, radzimy zastanowić się nad zastąpieniem sosu ranczerskiego lub sosu z niebieskiego sera pleśniowego sosem vinaigrette. Zamiast umieszczać go w słabej jakości plastikowym opakowaniu, zdecydujmy się na szklany słoiczek. To idealne rozwiązanie na piknik. Wszystkie składniki na sałatkę możesz kupić w supermarkecie online, nie wychodząc z domu. Masz dzięki temu pewność, że wykonane spokojnie zamówienie będzie kompletne, a produkty świeże trafią do Ciebie najkrótszą drogą, prosto od dostawców: zerwane z krzaczka, zebrane z pola czy wypieczone w piekarni. 

Polecane danie: Sałatka grecka z ziarnami farro, zielonym ogórkiem, czerwoną cebulą, oliwkami
i pomidorami koktajlowymi polana sosem vinaigrette

Kanapki

Zacznij je szykować dopiero na miejscu

Być może intuicja podpowiada, żeby nie czekać z przygotowywaniem potraw do ostatniej chwili,
ale docenicie tę wskazówkę, kiedy zabierzecie się za robienie piknikowych kanapek. Im dłużej przechowujesz je w koszyku, w towarzystwie chleba i rozpusczających się kostek lodu, tym bardziej rozmiękłe i mniej świeże się stają. 

Dlatego też, pamiętaj aby umieścić je w oddzielnych torebkach plastikowych z górnym zamknięciem lub w szczelnych pojemnikach. Nieistotne czy zdecydujesz się na najprostsze, klasyczne kanapki, czy te wymagające więcej inwencji, ich smak będzie zdecydowanie lepszy, jeśli wszystkie składniki zabierzesz ze sobą na piknik. Co więcej, danie wszystkim zgromadzonym możliwości skomponowania własnej kanapki może okazać się niezwykle ciekawym pomysłem, pozwolającym przy tym uniknąć powstawania stosu odkładanych na bok ogórków konserwowych. Składniki możesz wyłożyć na desce z drewna bambusowego, która szybko schnie, przez co przeciwdziała szybkiemu rozwojowi bakterii. 

Polecane danie: Kanapka caprese z grilowaną piersią indyka, pomidorem, mozzarellą oraz pesto
na bazie pieczywa włoskiego

Przystawki

Daj się ponieść wyobraźni

W założeniu pikniki nie są specjalnie wyszukane, a klasyczne przekąski takie jak ciasteczka, chipsy
czy precelki zawsze sprawdzą się idealnie. Przygotowanie starterów dostosowanych do wymagań piknikowych jest nieco trudniejsze, ponieważ dostęp do narzędzi kuchennych i technik kulinarnych bywa ograniczony. Ich wybór daje nam największą wolność, a przy okazji to właśnie one wprowadzają luźną atmosferę. Piknik to także potrawy wymagające więcej kreatywności. Stworzenie dania, po które sięga się równie chętnie co po tradycyjne przękąski, a mającego w sobie przy okazji nuty restauracyjne jest mniej skomplikowane niż mogłoby się wydawać.

Polecane danie: Deska serów (na przykład brie lub camembert), pokrojona bagietka, czerwone winogrona

Napoje

Zacznij od schłodzenia

Bez względu na to, jakie napoje przygotujesz na piknik, zadbaj o ty, by ich temperatura była odpowiednia. Te zbyt ciepłe zajmują wysokie miejsce na liście piknikowych porażek. Umieść wszystkie napoje w butelkach, a następnie wstaw je na całą noc do lodówki. Zabierz ze sobą większe kawałki lodu zamiast małych kostek, ponieważ te pierwsze pozostaną w formie stałej przez zdecydowanie dłuższy czas.

Polecane napoje: Pakując do koszyka Coca Colę dla dzieci, nie zapomnij o butelce wina dla dorosłych. Pamiętaj również o korkociągu! Początkowo, połączenie to może wydawać się co najmniej dziwne. Okazuje się jednak, że Coca Cola i wino tworzą smaczne, a jakże proste w przygotowaniu, niezwykle popularne w Hiszpanii Calimocho. Dobrym rozwiązniem będzie również chmielowy trunek, który z powodzeniem możesz zabrać ze sobą w nosidle