25 zł za bon warty 50 zł na dowolne pozycje z menu pełnego kresowych przysmaków w Kresowej Hawirze

Cena wyjściowa Zniżka Oszczędzasz
50 zł 50% 25 zł
Kup jako prezent
2 000+ kupionych

W skrócie

  • Smakowite specjały kuchni kresowej wedle przepisów sprzed 120 lat
  • Niepowtarzalna atmosfera wschodniej biesiady
  • Muzyka na żywo od poniedziałku do soboty
  • Doskonała lokalizacja w samym centrum miasta

Warunki

  • Bon ważny przez 3 miesiące od 3.01.2011
  • Oferta obejmuje dowolne pozycje z menu z wyłączeniem napojów i alkoholi
  • Oferta nie łączy się z innymi promocjami
  • Konieczna wcześniejsza rezerwacja: (22) 828 10 60

„Polska jest jak obwarzanek – kresy urodzajne, a w centrum nic” – mawiał Józef Piłsudski. Można nie zgadzać się z opinią Marszałka, jednak nie sposób zaprzeczyć, że pod względem kuchni i biesiadnego ducha większość naszego kraju nie ma co się równać z dawnymi kresami wschodnimi. A kto nigdy nie posmakował przysmaków z okolic Wilna, Lwowa czy Tarnopola, ten nie wie, co znaczy prawdziwie szlachecka uczta!

Jak dziś wskrzesić w centrum stolicy atmosferę tradycyjnych biesiad na wschodnich rubieżach Rzeczypospolitej? Odwiedzić Kresową Hawirę! Czekają tam na Was najlepsze specjały kulinarne i niezapomniana atmosfera, dodatkowo podkręcona rozbrzmiewającą od poniedziałku do soboty muzyką na żywo. Urządzony ściśle według tradycji lokal doskonale odtwarza klimat kresowego wnętrza. Stoły z ciosanego drewna, firanki, krochmalone serwety, suszone zioła pod krokwiami – to wszystko przeniesie Was co najmniej jedno stulecie wstecz. A zatem – zapraszamy do stołu!

Najprzód – zakunski zimne, jak na Kozaka ostało. Zestaw korzennych śledzi po wileńsku, tatar z siekanej koniny, decha serów ze wschodnich kresów albo marynowana polędwica po kozacku, wędzoną szperką przełożona – który z tych specjałów wybierzecie? A może ciepła zachęta do ucztowania? Bliny ukraińskie, ser koryciński opiekany w wędzonym boczku, lwowskie naleśniki z rakami i szpinakiem – to tylko część smaków, na jakie możecie trafić w Hawirze. Do tego zlepieńce. Z czym innym bowiem kojarzy nam się tradycyjna kuchnia ze wschodnich rubieży, jeśli nie z pierogami? Kresowe gnieciuchy, drobne pielmieni ruskie, kołduny tatarskie – wszystko podane dokładnie tak, jak to ongiś robiono. Wreszcie – danie główne. Szczególnie polecamy łopatkę jagnięcą podana prosto z kamiennego pieca, uprzednio marynowaną i obgotowaną w ziołach, a na koniec podlaną owocowym bimbrem. Nasz drugi typ to kaczka po królewsku, pieczona na jabłkach i wiśniach, doprawiona goździkami. Podlana jarzębiakiem kaczucha zaspokoi nawet najdelikatniejsze gusta smakoszy!

Opinie o restauracjach publikuje serwis Gastronauci.pl

gastronauci

Poszukując miejsc z klimatem, dotarłam do Hawiry. Zamówiłam pielmieni i soljankę. Czekając na posiłek, rozejrzałam się po restauracji, wystrój spodobał mi się bardzo. Otrzymałam pełne talerze znakomitego, wyśmienicie pachnącego jedzenia. Uraczyłam się i pojadłam zdrowo. Bardzo dobre miejsce, godne polecenia. Jest domowo, kresowo, nastrojowo – Beluga

Drodzy Państwo, oto rozsądny cenowo, smaczny i miły lokal w dobrym miejscu. Oczywiście nie każdy jest zwolennikiem kuchni kresowej, ale też lokal jest w stanie zaopiekować się wegetarianinem, miłośnikiem ryb i zakochaną parą. No prawdę mówiąc, gości jest wielu, toteż na wieczór przy świecach mogą liczyć te naprawdę zakochane pary, którym otoczenie nie przeszkadza, ale dyskretna obsługa zostanie doceniona – TheNavigator

 


           butik świąteczny

EXTRA: Zimowy Pakiet Driftingowy
Tylko 399 zł Zamiast 798 zł
image

 

 

 

EXTRA: 2 Masaże do Wyboru
Tylko 39 zł Zamiast 80 zł
image
Pozostałe oferty w tej kategorii
Pozostałe oferty w tym mieście
Pozostałe oferty w Polsce
Pozostałe oferty z innych kategorii